Ponyokainé Rab Judit

2017.04.28 12:18

Amikor a Szilágyi Család felkért, hogy vegyek részt az Alapítvány munkájában, szívesen mondtam igent. Több évtizedes barátság köt össze bennünket, születése óta ismerem Jessicát, aki gyakran Pótanyának szólít engem :) Boldognak látom, aki a családban és az iskolában is jól érzi magát. Amikor 20 éves lett, sokszor beszélgettünk édesanyjával arról, hogyan lesz tovább a hétköznapokban, meddig tart számára az iskolai fejlesztés, a terápiás órák, mi van utána…amikor a fogyatékos kis gyermek- nagy gyermek lesz és még nagyobb, eljön a bűvös 23.év.

Jessi életkoránál fogva már felnőtt, olyan felnőtt, mint sok más hasonló életkorú fogyatékos társa. Akik belelátnak, tudják, hiába felnőtt korú, örök gyermek marad, hiszen mindenben segítségre szorul. És egyszer csak megszűnnek az iskolai fejlesztések és akkor hogyan tovább?

A hétköznapok egy fogyatékos felnőtt életében, már nem annyira változatosak. Ez a program ebben segít. Az elmúlt másfél év megvalósult eseményei színesebbé, mozgalmasabbá tették Jessinek és a Gólyafészek otthonban lakó Társainak is a hétköznapjait.

A programsorozat fő vonulata a zene, melyet a 20. század eleje óta sok helyen alkalmaznak rehabilitációs során. Közismert, hogy a zenei nevelés a gyermek komplex személyiségfejlődését segíti elő, fejlesztő hatása a fogyatékkal élőknél is kiemelt jelentőségű, az érzelmi, akarati területen. A műsorok nagy része interaktív, a gyermekek figyelnek, segítséggel bekapcsolódnak. Azt csak a megálmodók tudják, melyik gondolat volt először. Amikor 2015. decemberében az első bethlehemes játék szerveződött, egy gondolat vált valóra. És aztán jöttek sorban az ötletek, javaslatok, felkérések…

Ebben az egészben az a nagyszerű, hogy mindez túl mutat a mai világ önzőségén, a „csak magamnak”, „csak az én gyerekemnek” nézőponton. A Jessi és Társai Alapítvány célja a Jessihez hasonló fogyatékkal élő emberek életminőségének javítása, fenntartása. Ennek megfelelően a megvalósult programok részesei, befogadói a Jessihez hasonló emberek. Ők azok, akik csillogó szemekkel várják a soron következő programokat, ahol a szeretet, az öröm szinte kézzel fogható.

Ezek a rendezvények olyan pluszt vittek elsősorban a Gólyafészek Otthon lakóinak életébe, tágabb körben a Kádas György EGYMI kisújszállási tanulói életébe, amely felejthetetlenné tette az ünnepnapokat, színesebbé a hétköznapokat.

Nagy öröm számomra, hogy létrejött az Alapítvány és ennek keretében folytatódnak a Jessi és Társai Programok. Bízom abban, hogy vannak és egyre többen lesznek olyanok, akik a célok ismeretében az ügy mellé állva támogatják az Alapítványt.

„A lelkek kódja sosem téves. Mindenki a számára legtökéletesebb testben születik a legmegfelelőbb időben, a legmegfelelőbb helyre. A test nem jelmez, mi fogva tart, hanem ajándék. Egy ajándék, ami segít, hogy csodákat élhess meg.” Hozleiter Fanny (Mosolyka)